Nie je čokoláda ako čokoláda, predovšetkým pokiaľ ide o tú kvalitnú. Už viete, na ktorú práve dnes máte chuť? Vyberajte podľa obsahu kakaovej hmoty, hmotnosti alebo typu čokolády.
Nie je čokoláda ako čokoláda, predovšetkým pokiaľ ide o tú kvalitnú. Už viete, na ktorú práve dnes máte chuť? Vyberajte podľa obsahu kakaovej hmoty, hmotnosti alebo typu čokolády.
Kvalitná biela čokoláda sa vyrába z kakaového masla, ktoré je zastúpené v obsahu kakaového bôbu zo 47 %.
Máva svetlohnedú alebo pieskovú farbu
Obyčajn á alebo s prímesou ovocia a orechov
Pridáva sa do nej vanilka
Čokolády s 15 % a nižším obsahom kakaového masla sú nekvalitné
Mliečna čokoláda
Mliečna čokoláda musí spĺňať zloženie dané potravinárskou vyhláškou.
Obsahuje 25 % celkovej kakaovej sušiny
Mala by obsahovať 2,5 % tukuprostej kakaovej sušiny
S rôznymi príchuťami
Niekedy sa do čokolády pridáva rastlinný tuk
Horká čokoláda
Horká čokoláda je najkvalitnejšou čokoládou, pretože neobsahuje toľko cukru a naopak najviac má kakaové sušiny.
Obsahuje minimálne 43% kakaovej sušiny
Stimuluje mozog
Má podobné účinky ako kofeín
Nutné dávkovať po malých kúskoch
V súčasnosti sa môžete na obaloch čokolád stretnúť s označením UTZ. To je medzinárodná certifikácia a označenie pre trvalo udržateľné pestovanie kávy, čaju a kakaa.
Vyberať môžete aj medzi bio a vegánskymi čokoládami alebo ochutenými čokoládami orieškami alebo ovocím. Neexistuje len tabuľková čokoláda, zaobstarať si možno aj polevy alebo kakaové hmoty.
Podľa čoho vyberať
Zloženie
U čokolád sa vždy pozerajte na ich zloženie. Ingrediencií, z ktorých sa čokoláda skladá, by malo byť čo najmenej. Pravá čokoláda obsahuje iba kakaovú hmotu, kakaové maslo a cukor, prípadne pravú vanilku. Ďalej je tiež veľmi dôležité, aby čokoláda bola vyrobená zo skutočných kakaových bôbov a nie z oddeleného kakaového masla a prášku. Niektorí výrobcovia nahrádzajú kakaové maslo lacnejšími rastlinnými tukmi, napríklad palmovým olejom. Kvalitná čokoláda neobsahuje žiadny lecitín, niektorí výrobcovia ho do čokolád napriek tomu pridávajú kvôli lepšej konzistencii.
Obsah kakaovej hmoty
Kvalitnú čokoládu spoznáte nielen podľa jej zloženia, ale aj podľa obsahu kakaovej hmoty. Čím viac kakaovej hmoty má, tým pochopiteľne lepšie. Napríklad čokolády, ktoré obsahujú kakaovú hmotu iba do 10 %, nie sú pravými čokoládami, ale jej imitáciami.
Chystáte sa čokoládu používať na varenie alebo pečenie? Potom určite budete potrebovať väčšie množstvo. Pokiaľ si kupujete čokoládu na chuť, potom vám možno bude stačiť menšia čokoláda. Alebo si ju kúpte do zásoby.
Čokoláda nie je len mliečna, horká alebo biela. V dnešnej dobe sa vyrábajú aj čokolády s najrôznejšími príchuťami, veľmi obľúbená je čokoláda so slaným karamelom, jahodová alebo napríklad čokoláda s nadrvenými sušienkami. Ďalej je možné vyberať napríklad z čokolád:
Bio - také čokolády na svojom obale nesú označenie bio či fairtrade
Vegánske - vegánske čokolády neobsahujú žiadne živočíšne produkty
Bezlepkové - čokoládu v tomto prípade môžu konzumovať aj celiaci
S CBD - čokolády obsahujú konopné semienka, ktoré majú podobný účinok ako kofeín a zároveň zaháňajú stres, úzkosti a priaznivo pôsobia proti bolestiam
Existujú aj špeciálne čokolády na varenie, ktoré väčšinou nie sú tak kvalitné ako ty klasické. V posledných rokoch sa ale rozdiel medzi klasickými čokoládami a čokoládami na varenie stiera a na slovenskom trhu nájdete aj veľmi kvalitné čokolády na varenie.
Ak si chcete dopriať skutočne kvalitné maškrtenie, potom sa vyhýbajte čokoládám, ktoré majú vo svojom zložení napísané príliš veľa surovín.
Tip na najlepšie maškrtenie
Chcete si skutočne pochutnať na niečom čokoládovo čokoládovom? Pripravte si z kvalitnej horkej čokolády fondant, z ktorého vám po rozkrojení vytečie teplá krémová čokoláda.
Pripravte si:
100 g kvalitnej horkej 70 % čokolády
100 g masla
80 g hladkej múky
3 vajcia
90 g krupicového cukru
Polohrubú múku na vysypanie formičiek
Formičky na fondant
Príprava:
Najprv si predhrejte rúru na 200 °C.
Vo vodnom kúpeli si rozohrejte maslo s čokoládou.
Bielky si vyšľahajte elektrickým šľahačom a postupne do nich pridávajte cukor.
Do ušľahaných vajec s cukrom teraz postupne nalejte ešte teplú čokoládu a pomaly vmiešavajte.
V tomto kroku do cesta pomaly vmiešajte preosiatu múku.
Formičky na fondant alebo muffiny si vymažte maslom a vysypte múkou.
Formičky plňte iba do 2/3, nezabudnite, že fondant narastie.
Vložte ich na 9 minút do rúry. Po upečení musí stred cesta zostať nižšie ako jeho okraje. Tak budete mať istotu, že po rozkrojení čokoláda vo vnútri fondantu vytečie von.
Dá sa z klasickej čokolády pripraviť aj horúca čokoláda?
Iste, v tomto prípade použite aspoň 70 % horkú čokoládu.
Z akých krajín sú čokolády najchutnejšie a najkvalitnejšie?
Najlepšie a najkvalitnejšie čokolády pochádzajú napríklad zo Švajčiarska, z Ekvádoru, Francúzska, alebo Belgicka či Nemecka.
Ako je možné, že čokolády nie sú prirodzene bezlepkové, keď sa do nich nepridáva múka?
Niektorí výrobcovia vyrábajú čokolády so pšeničnou bielkovinou a pšeničným sladom, preto ju nemôžu konzumovať celiaci. Iní výrobcovia pridávajú do čokolád napríklad celozrnné vločky. Len čistá kvalitná čokoláda je prirodzene bezlepková.